Vadstena - en kreativ historia

Aktörer

Utställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget” har producerats av Destination Kalmar AB i samverkan med Livrustkammaren och har hyrts in för visning på Vadstena slott av Visit Vadstena och Vadstena kommun i samverkan. Jubileumsåret uppmärksammas lokalt även av andra aktörer, föreningar och företag.

 

Utställningen har gjorts av ett stort kreativt team och är producerad av Destination Kalmar AB/Kalmar Slott. Utställningstexterna är skrivna av historikerna Bo Eriksson och Kristina Ekero Eriksson. Utställningen är designad av designduon Tove Alderin och Johan Carlsson. De har bl.a. designat ett stort färgsprakande och lysande skägg, ur vilket man hör Gustav Vasa tala. Hans röst gestaltas av skådespelaren Shanti Roney och monologerna är skrivna av dramatikern Mia Törnqvist. Genom samarbetet med Livrustkammaren finns originalföremål som kan granskas på nära håll med hjälp av modern 3D-teknik. I utställningen visas också en kortfilm om ”Befrielsekriget” som är gjord av Melker Becker från produktionsbolaget Pannrummet.
Tom Andersson (Visit Vadstena) och Markus Linberg (Vadstena kommun) producerat den lokala delen som handlar specifikt om Vadstena.

Utställningen visas även på fler platser inom ramen för Statens Fastighetsverks vasaslott och jubileumsåren 2020-2023.
Kalmar Slott 4 april 2020 – 8 november 2020
Dalarnas museum, Falun 5 december 2020 – 31 mars 2021
Vadstena slott 15 juni 2021 – 30 september 2021

Translate »